Objavio Bojan Pavlović 16/07/2017 - 1:54

Srbija ubedljiva, Vanja Marinković dominantan!

Mlada reprezentacija Srbije, igrači rođeni 1997. godine i mlađi, odlično je startovala  na Evropskom prvenstvu koje se održava na Kritu (Grčka). U okviru prvog kola grupe „D“ izabranici selektora Vladimira Đokića, iako to možda konačni rezultata ne pokazuje deklasirali su selekciju Italije i najavili borbu za viskok plasman na ovom šampionatu. Izjednačena borba vodila sa samo u prvih nekoliko minuta, da bi u nastavku susreta mladi srpski tim preuzeo kontrolu igre i preko sjajnog Vanje Marinkovića (3o poenašest trojki) trasirao put prema uverljivoj pobedi: Srbija – Italija 77:69 (19:12, 26:19, 11:17).

Do petog minuta i rezulatat 8:7 činilo se da će se na Kritu voditi neizvesna borba. Međutim, od tog trenutka srpski reprezentativci su preuzeli kontrolu igre u svoje ruke i počeli da dominiraju terenom. Sve je polazilo iz snažne odbrane i kolektivne igre, da bi u napadu Vanja Marinković pogađao iz svih pozicija. Izabranici selektora Đokića su pored boljeg šuta, veliku prednost imali i u skok igri što što im je već na poluvremnu donelo ubedljivu prednost – 45:31.

Naš mladi tim je sa još više energije i elana krenuo u trećoj četvrtini. Vanja Marinkovića je nastavio sa pogađa trojke, pridružili su mu se Boriša Simanić, Nikola Rakočević i Nikola Tanasković tako da je Srbija u 24. minutu vodila sa ogromnih 60:34. Došlo je posle toga do malog opuštanja i pada koncentracije što su Italijani iskoristili sa preko tamnoputog Okeka smanje na 64:52. Selektor Đokić je upozoravao svoje izabranike da se do samog kraja mora igrati punom snagom i maksimalno ozbiljno. Saveti su brzo sprovedeni u delo,  usledila je serija 13:4 za vođstvo 77:56 u 37. minutu. Od tog trenutka naš mladi tim je počeo uveliko da slavi startnu pobedu. Do kraja susreta Marinković i drugovi nisu više poentirali što su Italijani iskoristili da se izbore za veoma častan poraz 77:69.

SRBIJA U20: Peno 5, Kapetanović 3, Glišić 10, Jovanović, Marinković 30, Tanasković 4, Đorđević, Simanić 13, Kenić, Stepanović 2, Musić 3, Rakočević 7.

ITALIJA U20: Karoti 4, Da Kampo 2, La Tore 6, Sgorbati, Moreti 12, Timperi 10, Bolpin 2, Mecanote 3, Tote 7, Okeke 20, Katapan, Oksila 3.

Kategorije: