Objavio Bojan Đokić 30/01/2015 - 19:51

Javna rasprava o nacrtu zakona o oglašavanju (VIDEO PRILOG)

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u saradnji sa Privrednom komorom Srbije organizovalo je  okrugli sto u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o oglašavanju.

Diskusija je privukla veliki broj zainteresovanih kada je u pitanju oblast oglašavanja, tako da su na skupu učešce uzeli članovi udruženja za kreativnu industriju Privredne Komore Srbije, Grupacije oglašivača, Grupacije agencija za tržišno komuniciranje, predstavnici advokatskih kancelarija, novinski izdavač emiteri (radio televizije),  i drugi.

Glavne teme bile su  oglasavanje na prekogranicnim kanalima, regulacija reklamiranja alkoholnih pica, oglasavanje na internetu,  pravni okvir nabavke oglasnog prostora organa javne uprave.

Kako je istakla Vesna Kovac, drzavni sekretar u ministarstu trgovine, turizma i telekomunikacija, novi zakon zamenice stari donet jos 2005 godine,  a donosi se radi uskladjivanja dodatne harmonizacije sa direktivama Evropske Unije., narocito kada je u pitanju zastita potrosaca i zastita zdravlja.

U novi zakon ugradjene su direktive evropske unije o uporednom oglasavanju i o duvanskim proizvodima. Sledece nedelje, u Briselu, dodala je Kovac, bice odrzan bilateralni skrining na temu zastite potrosaca i zdravlja, a predstavnici ministarstva ce evropskoj komisiji preneti dosadasnja iskustva i obavestiti ih o onome sto je ugradjeno  u tekst nacrta zakona.

Pomocnik ministra Dusan Protic istakao je da će sve sugestije, kritike i nedoumice svih zainteresovanih za donosenje novog zakona biti notirane i ozbiljno razmatrane pre izrade finalnog teksta

Novinu predstavlja i deklaracija koja je prvi put uvedena, koja obavezuje oglašivače da moraju da daju sve podatke o sebi, a učesnici skupa su sugerisali da to ne bi trebalo da se odnosi samo na vec i fizička lica.

Brojni ucesnici u raspravi izneli su primedbe na postojeci nacrt i predloge za korekciju, izmedju ostalog da nacrtom zakona nije jasno definisan pojam oglašivača, odnosno da li je to samo trgovac koji se oglašava.

Bilo je primedbi  i zašto se oglašavanje na Internetu advokata i još nekih profesija, preko sopstvenih sajtova, ne smatra reklamom.

 Generalni direktor Srbijatransporta Goran Aleksić naveo je da se na sopstvenim internet stranicama oglašavaju neregistrovani prevoznici, koji uopšte nemaju dozvolu za obavljanje delatnosti, pa čak drže i međunarodne linije.

Protić je odgovorio da je prema novom konceptu, oglašavanje dozvoljeno isključivo ako je vezano za zakonitu poslovnu aktivnost.

To se ne odnosi na male oglase, kojim neko prodaje stari bicikl, ali se odnosi ako reklamira molerske radove, precizirao je Protić

Zakon je, sa druge strane, liberalizovan  u pogledu reklamiranja alkoholnih pica, pa sada osim piva i vina, mogu se reklamirati sva pica koja sadrze do  20 procenata alkohola, razni brizeri, cideri i druga pica poznata konzumentima u koje licno ne spadam.

Nama najintersantniji svakako bio je deo rasprave koji se odnosio na oglasavanje u medijima.

Tako su prisutni predstavnici medijske industrije  imali primedbu sto je iz teksta izostavljeno radio oglašavanje.a istakli su i da imaju problema sa PR tekstovima koji se odnose na društveno odgovorno poslovanje firmi, jer ne znaju da li treba da ih tretiraju kao reklamu ili ne

Kada su u pitanju elektronski mediji, televizije narocito i oglašavanje, ukazano je da će predstojeća digitalizacija televizije doneti velike promene u oglašavanju, pa se postavlja pitanje kako definisati oglašavanje na prekograničnim kanalima i kako davati dozvole za njih. Ovim jos uvek neregulisanim poljem, pozabavio se Direktor Danas konferens centra, video produkcije dnevnog lista Danas, Željko Pantic.

Zakon o elektronskim medijima je vec uredio deo oblasti oglasavanja, ali je izostavljena regulacija kada je u pitanju ova tema i reklamiranje domacih oglasivaca na stranim kanalima koji su van pravnog, poreskog i  fiskalnog sistema Srbije.

Glavni i odgovorni urednik ilustrovane politike, nekadasni clan radne grupe za izradu seta medijskih zakona Aleksandar Gajovic primetio je da je  i u nacrtu zakona o oglasavanju ova j segment izostavljen.

Zbog ovakvih pravnih nedorecenosti, ponajmanje trpe najvece televizije sa nacionalnom frekvecijom, ali vise desetina lokalnih i regionalnih televizija ostaju uskracene za deo marketinskog kolaca, koji ide kao prihod, televizijama, koje kao sto rekosmo nisu u pravnom i poreskom sistemu Srbije.

Sa ovim ozbiljnim tehicko - tehnoloskim problemom, u saradnji sa ratelom, do konacne finalizacije teksta zakona, pokusace da se  pozabavi ministasrtsvo trgovine, turizma i telekomunikacija, rekoa je pomocnik ministra Dusan protic

Kako će ovo jos uvek pravno nedoreceno pitanje da bude tretitano u novom zakonu ostaje da se vidi, tek javna rasprava traje  do 3. februara, a po njenom završetku,  Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija  analiziraće sve sugestije, predloge i primedbe učesnika i sačiniti izveštaj.

Kategorije: